Ptaki na świecie

Czajka pospolita to wędrowny ptak, będący jednym z przedstawicieli rodziny sieweczkowatych. Czajka pospolita zamieszkuje nie tylko niemalże całą Europę, ale także rejony od umiarkowanej strefy Azji, aż po Pacyfik. Warto podkreślić w tym miejscu również, że aż 75% europejskiej populacji czajki zwyczajnej zamieszkuje takie kraje jak Holandia, Polska oraz (północne) Niemcy.

W naszym kraju czajka pospolita w szczególności upodobała sobie zaś wschód, na którym to występuje najliczniej. Najczęściej spotkać ją można w niższych partiach gór. Czajka pospolita to ptak, który musi żyć w określonej strefie klimatycznej, dlatego okres zimy spędza między innymi w Europie Zachodniej, wyspach usytuowanych na wschodnim Atlantyku, lub też na Bliskim i Dalekim Wschodzie.

Cechy ptaków

Czajkę zwyczajną swobodnie uznać można również za jednego z najbardziej rozpowszechnionych ptaków błotnych. Kluczową cechą morfologii czajki zwyczajnej jest brak dymorfizmu płciowego,  a więc morfologia zarówno samca jak i samicy nie różni się między sobą. Różnica wynika jednak z wyrastających z potylicy długich piór, które tworzą charakterystyczny czub, który u samca jest dłuższy o mniej więcej 2 centymetry.

Warto zwrócić również uwagę na białe kropeczki, które zdobią czarne pióra głowy, szyi oraz piersi samicy. Czajka pospolita jest osobnikiem, który wyróżnia się czarno-białym upierzeniem. Dodatkowo na wierzchniej części jego ciała można dostrzec zieloną, a na skrzydłach purpurową, poświatę. Ogon czajki zwyczajnej jest w kolorze białej, a na jego końcu widoczna jest czarna plama, po której to ornitolodzy bez wahania potrafią rozpoznać, że jest to dokładnie ten ptak.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *