Cechy charakterystyczne ptaków

Jastrząb gołębiarz, znany też pod inną nazwą jastrzębia zwyczajnego, to sporych rozmiarów ptak drapieżny, który wywodzi się z rodziny jastrzębiowatych. Miejscem, które wybrał sobie ten ptak do zamieszkiwania, jest przede wszystkim strefa lasu iglastego znajdująca się na północnej półkuli ziemskiej. Jastrzębia gołębiarza spotkać można zatem w Europie, Azji, Ameryce Północnej oraz północnych obszarach Afryki.

Jastrząb gołębiarz zaliczany jest raczej do ptaków będących gatunkiem osiadłym. Koczowanie gatunku zauważyć można tylko i wyłącznie poza okresem lęgowym, kiedy to ptaki mieszkające w chłodniejszych rejonach Ameryki Północnej oraz Azji udają się w stronę obszarów, które charakteryzują się troszkę łagodniejszym klimatem. W Polsce jastrząb gołębiarz żyje niezwykle nielicznie, a mająca tu miejsce zima jest dla niego powodem do dalekich podróży, w trakcie których szuka wystarczająco ciepłego klimatu.

Cechy ptaków

Wierzchnia strona ciała dorosłych ptaków jastrzębia gołębiarza jest szaro popielata. Inny jest natomiast spód, którego jasny popiel pokryty jest w dodatku poprzecznymi, falistymi prążkami. Jest to bardzo charakterystyczna cecha wyglądu zewnętrznego  jastrzębia gołębiarza. Inaczej wyglądają natomiast młode osobniki, których wierzchnia strona ciała jest mocniej brązowy, a faliste prążki zastąpione są przez plamki, których kształt przyrównuje się do spadających kropel wody.

Samice i samce jastrzębia gołębiarza różnią się rozmiarami. Jednakowo długość ciała, długość ogona jak również rozpiętość skrzydeł osiąga większe wartości u samicy. Jastrząb gołębiarz jest samotnikiem, który towarzystwa poszukuje jedynie podczas okresu godowego. Jego skryty oraz tryb życia i milczące usposobienie to pozostałe cechy, które są typowe dla tego właśnie gatunku.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *