Co ptaki jedzą?

Jednym z przedstawicieli mysikrólikowatych (zaliczanych zresztą kiedyś do pokrzewkowatych) jest mysikrólik zwyczajny. Ptak ten żyje w niemalże całej Europie, która najliczniej oblegana jest zdecydowanie w środkowej i wschodniej części. Gatunki te często docierają też aż po wschodnią Syberię, a także Azji Mniejszej. Izolowane populacje tego gatunku spotkać można dodatkowo w północnej części Azji, a także Ameryce Północnej.

Sposób życia mysikrólika zwyczajnego jest różny, ponieważ częściowo uznaje się go za osiadły, a częściowo za wędrowny oraz koczujący. Zima jest dla tego gatunku czasem, w którym podróżuje w kierunku południowej Europy bądź też północnej Afryki. W Polsce mysikrólik pospolity upodobał sobie świerkowe lasy górskie i zlokalizowaną na północy kraju puszcze: Augustowską, Knyszyńską, a także Białowieską.

Pokarm dla ptaków

Jest to gatunek szalenie popularny naszym kraju, a jego najmniejszą najniższą liczebność można wyróżnić tam w tych rejonach, w których nie występują wspomniane lasy świerkowe. Mysikrólik zwyczajny jest ptakiem o najmniejszych rozmiarach na obszarze całego kontynentu. Mimo, że niejednokrotnie za najmniejszego ptaka uznaje się strzyżyka, to właśnie sięgający najwyżej 9 centymetry długości mysikrólik, zajmuje w tej kategorii absolutne pierwsze miejsce na podium. Czytaj dalej Co ptaki jedzą?

Cechy charakterystyczne ptaków

Jastrząb gołębiarz, znany też pod inną nazwą jastrzębia zwyczajnego, to sporych rozmiarów ptak drapieżny, który wywodzi się z rodziny jastrzębiowatych. Miejscem, które wybrał sobie ten ptak do zamieszkiwania, jest przede wszystkim strefa lasu iglastego znajdująca się na północnej półkuli ziemskiej. Jastrzębia gołębiarza spotkać można zatem w Europie, Azji, Ameryce Północnej oraz północnych obszarach Afryki.

Jastrząb gołębiarz zaliczany jest raczej do ptaków będących gatunkiem osiadłym. Koczowanie gatunku zauważyć można tylko i wyłącznie poza okresem lęgowym, kiedy to ptaki mieszkające w chłodniejszych rejonach Ameryki Północnej oraz Azji udają się w stronę obszarów, które charakteryzują się troszkę łagodniejszym klimatem. W Polsce jastrząb gołębiarz żyje niezwykle nielicznie, a mająca tu miejsce zima jest dla niego powodem do dalekich podróży, w trakcie których szuka wystarczająco ciepłego klimatu.

Cechy ptaków

Wierzchnia strona ciała dorosłych ptaków jastrzębia gołębiarza jest szaro popielata. Inny jest natomiast spód, którego jasny popiel pokryty jest w dodatku poprzecznymi, falistymi prążkami. Jest to bardzo charakterystyczna cecha wyglądu zewnętrznego  jastrzębia gołębiarza. Inaczej wyglądają natomiast młode osobniki, których wierzchnia strona ciała jest mocniej brązowy, a faliste prążki zastąpione są przez plamki, których kształt przyrównuje się do spadających kropel wody. Czytaj dalej Cechy charakterystyczne ptaków

Ptaki na świecie

Czajka pospolita to wędrowny ptak, będący jednym z przedstawicieli rodziny sieweczkowatych. Czajka pospolita zamieszkuje nie tylko niemalże całą Europę, ale także rejony od umiarkowanej strefy Azji, aż po Pacyfik. Warto podkreślić w tym miejscu również, że aż 75% europejskiej populacji czajki zwyczajnej zamieszkuje takie kraje jak Holandia, Polska oraz (północne) Niemcy.

W naszym kraju czajka pospolita w szczególności upodobała sobie zaś wschód, na którym to występuje najliczniej. Najczęściej spotkać ją można w niższych partiach gór. Czajka pospolita to ptak, który musi żyć w określonej strefie klimatycznej, dlatego okres zimy spędza między innymi w Europie Zachodniej, wyspach usytuowanych na wschodnim Atlantyku, lub też na Bliskim i Dalekim Wschodzie.

Cechy ptaków

Czajkę zwyczajną swobodnie uznać można również za jednego z najbardziej rozpowszechnionych ptaków błotnych. Kluczową cechą morfologii czajki zwyczajnej jest brak dymorfizmu płciowego,  a więc morfologia zarówno samca jak i samicy nie różni się między sobą. Różnica wynika jednak z wyrastających z potylicy długich piór, które tworzą charakterystyczny czub, który u samca jest dłuższy o mniej więcej 2 centymetry. Czytaj dalej Ptaki na świecie